Angst

Ordet angst bliver brugt flittigt og nogle gange forvekslet med frygt og usikkerhed. Angst kan vise sig som panikangst, angst for angsten, dødsangst, helbredsangst, sygdomsangst, social angst, generaliseret angst, m.fl. Angst er ikke sjovt, men angst kan altid behandles.

Angst kommer i mange former, der er panik angst, social angst, helbredsangst, fobier og mange flere former.

For nogle er angsten invaliderende og for andre en naturlig følgesvend de har lært at leve med.

Angst kan opstå ifm. med stress/en overbelastning eller ifm. depression. Det kan komme som lyn fra en klar himmel eller det kan være noget der dukker op i ny og næ.

Men lige meget om du er akut ramt af panikangst eller om angst er din følgesvend, så kan den behandles.

Først og fremmest, skal du vide hvad angst er. Når man først har prøvet et rigtigt angstanfald, så vil man gøre rigtig meget for at undgå det igen, for det er mildt sagt ekstrem ubehageligt.

Men ved du hvad det handler om og hvad det er der sker, så er det lettere at håndtere det, og når du har lært at håndtere et angstanfald og ved hvad der sker, så behøver du heller ikke frygte angsten, eller gå rundt og være angst for angsten.

En kvinde går tur i smukke omgivelser som symboliserer at angst går væk når du får luft og kommer ud af dit hoved


Mange starter deres oplevelse med angst ved at tro der er noget fysisk galt, ofte er det en følelse af at noget er galt med hjertet eller at halsen snører sig sammen, og først efter en tur på hospitalet og nogle besøg hos lægen finder de ud af, at der ikke er noget fysisk galt. Det kan være svært at forholde sig til, fordi det føles meget virkeligt. Der ligger som regel en overbelastning/stress eller andet bag, at hjernen er blevet trigget. De kropslige fornemmelser gør ikke belastningen mindre, derfor er det igen vigtigt at kunne håndtere symptomet (eks. følelsen af hjerteproblemer), for at kunne arbejde med årsagen til overbelastningen i første omgang.

En solsikke der symboliserer at angst går væk når du fokuserer på nuet smukke ting omkring dig

Når du har lært at håndtere angsten, og ikke længere behøver frygte den, så kan vi arbejde mere med, hvorfor den egentlig er opstået. Du har på den ene eller anden måde overbelastet din hjerne/dig selv, og det kan være med alt muligt lige fra lavt selvværd, bekymringer, for meget om ørene, overskridning af grænser, skyld, skam, følelse af utilstrækkelighed, stress, depression, og meget mere.


For nogle opstår angsten pludselig, måske bliver konklusionen at de ”er stressede” og de bliver måske sygemeldt. Måske hjælper roen dem til at få det bedre, og de starter måske stille og roligt op igen.

Udfordringen her kan være, at hvis man går med den tro at angsten er væk, og pludselig oplever et angstanfald, så tror mange at de er blevet bombet tilbage, men sådan er det altså ikke, det er blot en reaktion, en følelse der er opstået af nogle ubevidste tanker. Det er afgørende at vide det er ok, at man ikke er bombet tilbage, for ellers kan det ende ud i en konstant frygt for angsten, en frygt for at skulle starte forfra og en masse tanker der ikke er nødvendige, og det er anstrengende at skulle gå rundt med. Men hvis man ved at det er ok, og har lært at håndtere et angstanfald, så kan man slippe angsten/frygten for angsten og alt hvad det fører med sig.