Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi er en nyere form for terapi. Metakognitiv terapi er effektivt til mange problematikker, specielt angst, depression, selvværd og stress. 

Hvad er metakognitiv terapi

Der er efterhånden meget forskning og rigtig gode resultater med metakognitiv terapi.

Metakognitiv terapi er Trans diagnostisk, den virker på tværs af langt de fleste problemstillinger. Det er en skånsom form for terapi, da man ikke behøver grave i en masse fortid, men man bevæger sig primært på metaniveau og kikker på tankerprocesserne, så vi kan ændre på vores egne tankestrategier.


Vores tanker kan være rigtig styrende for hvordan vi har det, styrende for vores humør og for vores handlinger eller mangel på handlinger. Mange tror de ikke selv har nogen kontrol over deres tanker, og dermed ikke har nogen indflydelse på hvordan de har det. Der kan være tanker om fortiden, bekymringer om fremtiden, et myld af tanker, mm. Med metakognitiv terapi skaber vi en ny bevidsthed, så du selv kan lære at tage styringen og bruge mindre tid på tanker der ikke gavner dig. Du bliver chefen i din egen tankebutik.


Hjernewires symboliserer metakognitiv terapi
Hjerneterninger med tal og tekst om metakogntivi terapi

I Metakognitiv terapi bevæger man sig som sagt op på metaniveau og kaster lys over sine egne tankeprocesser og mønstre. Modsat klassisk kognitiv terapi går vi ikke ind i tankerne og tjekker hvor realistiske de er, men kikker mere på dem udefra og hvad de gør ved os og hvilken nytte de gør.

Vi tager fat i det du selv er herre over, og lader det være som du ikke er selv er herre over.


Det er normalt at have mange tanker, det kan man ikke styre, men man kan lære at styre hvor meget tid man vil bruge på tanker der ikke gavner. Det er ok at have bekymrede tanker og det er også ok at analysere og planlægge, det handler mere om hvor meget tid man bruger på det, for det er her problemerne opstår.


Når vi lærere at give slip på vores negative tanker, lærer selv at tage styringen, så kan vi også være til stede og rent faktisk leve vores liv, for når vi lever og er til stede i nuet- eller når vi giver slip på alle de tanker der ikke gavner, så sker der noget andet, så får vi nemlig energi og oplever større glæde, vi får handlet på det der skal handles på og vi kan bedre leve det liv vi ønsker.


Læs evt. mere på psykoterapeutforeningens hjemmeside - klik her

unsplash